18 ianuarie 2007

Cum să îţi cureţi anvelopele. Definitiv!

Pe toate forumurile de discuţii despre maşini veţi găsi următorul sfat: nu vă spălaţi maşina în spălătoriile automate, "cu perii", ci găsiţi-vă o spălătorie "fără contact", care foloseşte spume minune şi jeturi de apă. Ei bine, articolul de faţă vă oferă două argumente contrare sfatului de mai sus.

Primul argument
Citiţi cartea tehnică a maşinii. Probabil că veţi găsi o menţiune conform căreia producătorul nu-şi asumă nici o răspundere dacă decideţi să vă spălaţi autoturismul folosind o maşină cu jet sub presiune, acesta nefiind proiectat pentru asemenea "solicitări".

Al doilea argument...
...şi cel mai important vine dintr-un studiu dat publicităţii de către TyreSafe, organizaţie cunoscută anterior sub titulatura de Tyre Industry Council, o entitate britanică ce veghează la siguranţa în exploatare a diverselor tipuri de anvelope.

Conform acestui studiu, presiunea apei utilizată în spălătoriile "fără contact" poate provoca distrugerea anvelopei, punînd în pericol viaţa ocupanţilor maşinii, precum şi pe cea a celorlalţi participanţi la trafic. Jetul respectiv este încă şi mai periculos dacă apa folosită este încălzită sau dacă expunerea durează prea mult. Alţi factori agravanţi ţin de lăţimea jetului respectiv şi de substanţele chimice folosite în diverşii detergenţi industriali.

Vă întrebaţi, probabil, cît de mult trebuie să "dureze expunerea", pentru a începe să ne facem probleme. Un grup similar din Germania, DEKRA, investigînd aceeaşi chestiune, a descoperit că timpul minim în care pot apărea microfisuri şi perforaţii în peretele anvelopei este de numai 5 secunde! Partea dramatică este că respectivele cauciucuri, curate şi frumoase, nu prezintă la o examinare cu ochiul liber nici un fel de probleme.

Sfaturi pentru automobilişti:
  • presiunea maximă admisă este de 110 bar
  • duza de spălare nu trebuie să ajungă la mai puţin de 20 cm de suprafaţa anvelopei
  • evitaţi folosirea duzelor circulare
  • evitaţi timpii lungi de expunere a anvelopei la jetul sub presiune
  • evitaţi să ţintiţi îmbinarea dintre anvelopă şi janta roţii

Un comentariu:

Fan Football spunea...

Am auzit si eu ca nu e bine sa ti-o speli (masina, da) la spalatorii automate. Dar cum eu n-am timp sa stau la cozile de la celelalte... folosesc mol-ul. Uite, acum am un argument in plus! :-)
Ca de vopsea... o sa ma pling probabil peste un an.