18 ianuarie 2007

Apple a scos iPhone-ul. Se pregăteşte Steve Jobs

Aceasta nu mai este demult o ştire. La începutul anului, Apple Inc. a renunţat la particula Computers din numele companiei şi a prezentat unei lumi nerăbdătoare următorul dispozitiv cu care speră să revoluţioneze comunicaţiile mobile: iPhone-ul.
iPhone
Evident, Apple speră cu mult mai mult. Nu face simple demonstraţii de măiestrie, ci încearcă să acapareze o felie cît mai mare din piaţa telefoanelor celulare. Steve Jobs a anunţat şi ţinta exactă a companiei: să vîndă 10 milioane de telefoane în 2008. Cifra pare mică, dacă ne gîndim că, la nivelului anului 2006, în întreaga lume s-au vîndut 957 milioane de terminale. 1% din piaţă e însă un bun început. Înmulţiţi preţul mediu de 450 de dolari cu cele 10 milioane de bucăţi "vîndute" de Jobs.

Toate bune şi frumoase, v-aţi putea gîndi... De cei 4,5 mililarde de dolari, acţionarii Apple ar trebui să-i ridice lui Steve Jobs cel puţin o statuie. Din păcate pentru marele boss la coborîrea de pe scena unde anunţa triumfător victoria iPhone-ului asupra concurenţei, îl aşteptau nu doar aplauzele, ci şi interpelările acţionarilor. Aceştia descoperiseră o "învîrteală" cu acţiuni de prin 2001, de pe urma căreia Jobs primise permisiunea să cumpere 7.5 milioane de stock options la un preţ cu 15% mai mic decît preţul pieţei. Diferenţa fiind, evident, suportată de acţionari fără ştirea acestora. Chestiunea este (încă) fierbinte şi unii analişti prezic demisia lui Steve Jobs din funcţia de CEO al Apple Inc. Să-şi fi epuizat Steve dreptul la telefon?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo Dane, felicitari pentru blog, arata binisor si o sa arate si mai bine, sunt sigur. Eu am sa-l urmaresc de acum, sunt convins ca am sa gasesc tot timpul ceva cool!
Au socotit altii repejor cum ca marja bruta in cazul iPhone-ului este in jur de 50%. Detalii aici. Nu conteaza cat castiga la 10 milioane de iPhones vandute, conteaza ca daca greseste socoteala cu ... 10 centi, pierde un milion! :D

Anonim spunea...

Mulţumesc. Şi eu cred că acest blog se va schimba radical. Sau cel puţin atât cât să fiu sigur că nu voi mai vedea acest template în altă parte, ca acum...
În legătură cu ce pierde sau câştigă nenea Apple, e foarte interesantă informaţia din linkul tău. Asta înseamnă însă că nu prea contează nici dacă pierde 10... dolari. Are de unde, tot pe profit iese. (Ba, nici la 100 de dolari pierdere nu se îndoaie.)
Pe de altă parte, trebuie spus că iSuppli specifică faptul că marja brută de peste 50% va fi împărţită între Apple şi Cingular - operatorul exclusiv al iPhone-ului. Şi împreună ar putea decide să mai scadă din preţ, dacă vânzările nu vor merge aşa cum se aşteaptă...
Să nu ne bucurăm însă prematur. Eu nu cred că preţurile vor scădea în mod semnificativ. Apple are reputaţia de a scoate bani buni din iBrandurile sale. Bunăoară (tot via iSuppli), pentru iPod nano şi iMac marja brută a atins/atinge 45%.
Steve nu dă, ci preferă să ia. Poate în Europa să adopte o altfel de politică, fiindcă aici nu-şi poate asigura uşor un parteneriat exclusiv de genul celui cu Cingular. Asta dacă Mr.Jobs va mai avea un job la Apple şi în toamnă.